Selecteer pagina

Vakantiehuis ‘Huis Onder De Vuurtoren’ in Huisduinen

Vakantiehuis ‘Huis Onder De Vuurtoren’ in Huisduinen

We hadden de Hollandse zeelucht al veel te lang niet meer opgesnoven en dringend behoefte aan ‘change of scenes’, maar dan wel graag zonder drukte en hondvriendelijk. Én op een plek waar we niet eerder waren en dus nog wat te ontdekken viel. En zo kwamen we terecht in het uiterste puntje van Noord-Holland in Huisduinen. We vonden een uniek vakantiehuis “Huis onder de Vuurtoren”.

Huisduinen, verborgen parel met een rijke geschiedenis

Een dorpje waar de haan nog kraait en de kerkklok nog luidt. Daar waar je niet verder noordwaarts kunt tenzij je de boot pakt naar Texel. We verbleven in het poëtisch genaamde ‘Huis onder de Vuurtoren’. Dat bleek geen verkeerde plek. Maar daarover en over de dingen die je er kunt doen, later meer. Eerst een korte schets van het plaatsje.

Hoe langer we in Huisduinen verbleven hoe meer het ons duidelijk werd dat ‘t een bijzondere verborgen parel is. Het dorp telt slechts 350 inwoners maar kent een rijke geschiedenis. Zo was Huisduinen vroeger een waddeneiland. Vandaar dat de inwoners spreken van ‘op Huisduinen’ in plaats van ‘in Huisduinen’ zijn. In het dorp staan oude weduwehuisjes waar de weduwen van verdronken zeelui naartoe verhuisden nadat het noodlot had toegeslagen en authentieke vissershuisjes. Aan weerszijden van het dorp bevinden zich forten: Fort Kijkduin en Fort Erfprins.

Deze zijn nu in gebruik als respectievelijk museum/aquarium (Kijkduin) en opleidingskamp voor de rekruten van de marine (Erfprins) maar werden als onderdeel van de Stelling van Den Helder in de Tachtigjarige Oorlog gebruikt als verdediging tegen aanvallen uit de zee. Later werden de forten ook nog aangepast door Napoleon en de Duitse bezetter (Huisduinen maakte deel uit van de Atlantikwall van Hitler), maar ik zal er hier geen geschiedenisles van maken.

Unieke ligging aan de Waddenzee

De ligging van Huisduinen aan werelderfgoed de Waddenzee is uniek. Wanneer je met wapperende haren op de dijk staat, met je rug naar de vuurtoren, dan zie je recht voor je neus De Hors op Texel en ten westen daarvan het onbewoonde eilandje Noorderhaaks, ook wel de Razende Bol genoemd, liggen. Er spoelen met regelmaat zeehonden aan die dan door Erwin, de eigenaar van het vakantiehuis, en maat Kees met een Landrover Defender van het strand worden gered. Op zwoele zomeravonden kan de zee soms fluorescerend lichten op plekken waar het water beweegt. Dat is zeevonk, een alg. Hoe gaaf is dat? En op de zondagochtend neemt een groepje dames op leeftijd, zelfs in de koelere herfst, een verfrissende duik in het zeewater. Ik was hiervan op gepaste afstand getuige. Kortom, er hangt hier een speciale vibe in de (zee)lucht.

Romantische vakantiehuis onder de Vuurtoren

Letterlijk aan de voet van rode vuurtoren Lange Jaap, aan de dijk en aan de rand van het dorp, staat het vrijstaande vakantiehuis van Erwin Smit, op hetzelfde terrein als waar het jachthuisje staat waarin Erwin zelf woont. Naast het huis is er een speeltuin en trapveldje en staan in een weiland paarden van de manege te grazen.

Erwin blijkt een kleurrijk persoon vol verhalen. Hij ontvangt ons gastvrij en biedt ons aan verse vis voor ons te bakken op de plaats. Die uitnodiging nemen we aan en we krijgen een ‘hoe-eet-je-gebakken-vis-uit-het-handje’-les terwijl onze gastheer ondertussen honderduit vertelt over Huisduinen en haar inwoners, ondernemers en zijn eigen leven, dat allesbehalve saai te noemen is. Erwin is eigenaar van Opsetims, een bedrijf in houten kindermeubels die hij allen eigenhandig in romantische stijl in elkaar timmert en verft in zijn eigen vaste kleurenpalet.

Knus interieur met zelfgemaakte meubels

Dat Erwin meubels maakt is in het vakantiehuis goed terug te zien, want ook de meubels in het vakantiehuis zijn (op antroposofische wijze) zelf gemaakt. De inrichting is heel gezellig, verrassend en speels. Ik krijg Pipi Langkous associaties: een trap van berkenstammetjes, een mengelmoes aan servies, geweitjes aan de muur, lampen met franjes of gemaakt van touw, luie leren stoelen met schapenvelletjes, brocante trommels, een houtkachel… Het licht in de badkamer doe je aan door aan een lintje met schelp te trekken. Het duurde even voordat ik dat door had. Er zit zo veel liefde en eigenheid in dit huis. Ik hou ervan. En ik ben niet de enige. Ook modemerken, zoals Oilily, en meerdere interieur brands hielden hier al hun fotoshoots.

Te boeken via airbnb:

Naast Opsetims (een verbastering van ‘op zijn Smits’) houdt Erwin zich bezig met de aankleding van jachtbeurzen, biedt hij onderdak voor yoga retreats (er is ook een yurt in de tuin), bouwt hij de interieurs van tiny houses, de fok van Duitse pointers en verhuurt hij dus het vakantiehuis via Airbnb.

Duurzaam en hondvriendelijk vakantie vieren

Erwin leeft zelfvoorzienend en gaat in principe niet voor zijn dagelijks eten naar de supermarkt. In plaats daarvan jaagt hij, met hulp van zijn jachthonden Katja, Bailey en straks ook pup Summer in de weilanden. Dit verklaart waarom honden meer dan welkom zijn in het vakantiehuis. Onze Vizsla Lupa voelt zich meteen thuis. De vissers uit het dorp ruilen hun verse vis met het vlees van Erwin. In de zomer neemt hij gasten wel eens mee naar het strand om visjes te bakken op het strand bij strandpaviljoen Factor 30. Wij gaan daar na het vis smikkelen ook heen om de honden lekker in de zee te laten zwemmen terwijl de zon in de zee zakt. Een verblijf hier is een hele belevenis. Maar wil je helemaal je eigen gang gaan dan kan dat ook.

Benieuwd wat we allemaal gedaan hebben in de buurt? Lees onze tips voor een vakantie in Noord Holland hier.

TIP: voor de inwendige mens: Zuivelboerderij Tesselaar (tevens zorgboerderij) bezorgt ontbijtjes aan huis met de lekkerste kazen. Zin in een biertje bij de houtkachel? Dan drink je Lange Jaap bier. Jawel, een biertje dat hier bij de vuurtoren zijn oorsprong kent.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

TINY HOUSE CIRCULAIR 2

TINY HOUSE CIRCULAIR 2

Dit unieke Tiny House is volledig ingericht door Opsetims met gerecyclede materialen en te bestellen via onderstaande knop.


TINY HOUSE INTERIEUR
DIRECT LEVERBAAR!
Bestel hier

Recente beoordelingen

Producten

FSC gecertificeerd

We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid